Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent! Hoe fijn voelt het om zo welkom geheten te worden? We hebben het ondervonden tijdens de PKP dag ‘Lachwekkende communicatie’. Iedereen die binnenkwam werd vol overgave welkom geheten met het lied ‘Hallo allemaal’ uit het TV programma De luizenmoeder. De toon was gezet.

Een boodschap overbrengen doe je door jezelf te laten zien, is de stelling die centraal stond. Maar hoe laat je jezelf dan zien? Trainer en coach Karin de Bruin heeft ons meegenomen in haar verhaal. In hoe zij als jonge vrouwelijke projectleider in de bouw al humor gebruikte om situaties te doorbreken. Om dingen voor elkaar te krijgen. Humor is een manier om jezelf te laten zien of juist een manier om je te verschuilen. Het kan zaken bespreekbaar maken, luchtiger en het kan banden versterken. Het is natuurlijk wel een uitdaging om het ook op een goede manier te gebruiken en het vergt moed. In het gesprek met elkaar waarin we ervaringen deelden en ons probeerden voor te stellen wanneer we humor kunnen inzetten, kwamen leuke voorbeelden naar voren. Een van de voorbeelden was een bedrijf waar de directeur tijdens vergaderingen, in een ruimte zonder open raam, regelmatig een sigaar opstak. Iedereen baalde ervan, maar niemand zei iets. Tot een medewerker het lef had om een stoel door het raam te gooien en te zeggen: ‘Zo, eindelijk frisse lucht.’ De directeur heeft nooit meer een sigaar opgestoken.

Het hoge energielevel dat inmiddels ontstaan was werd weer tot rust gebracht door een individuele schrijfopdracht. Te beginnen met de zin: ‘als mijn mond spreekt…’ en vervolgens de pen over het papier laten gaan. Even een kijkje nemen in je binnenste door het op papier naar buiten te laten komen. Bijzonder om te zien wat een mooie teksten er dan naar boven komen!

Na een heerlijke lunch, geheel conform het PKP traktatiebeleid, was het tijd voor theater. In groepjes gingen we aan de slag met hoge status en lage status. Dit heeft te maken met de energie van het gesprek en wordt bepaald door houding, toon en woordkeuze. We speelden gesprekken na die we in het echte leven al gevoerd hadden of nog moeten voeren en probeerden te variëren met het innemen van een hoge status en een lage status. Met daarbij de vragen in gedachten: welke status neem ik van nature aan? En wat gebeurt er als ik het anders doe?

We sloten de dag af met Grand Café leren. Lisa ging met een groep in gesprek over taboes en Barbara over het millennial filmpje van Simon Sinek, waarna we het met name hadden over ons telefoongebruik en manieren om dat te minderen in gezelschap.

Kortom, het was een hele diverse en leerzame dag!

 

Geschreven door Thessa Boddenberg