Sinterklaastijd. Dé tijd van geven en krijgen. De tijd van het verlangen naar mooie pakjes, gezelligheid en warmte, maar ook van aandacht voor de anderen. Denken aan anderen die het minder goed hebben. Onze eigen PKP’ers hebben een manier gevonden om dit alles met elkaar te combineren tijdens PKPakjesavond. Lees hier hun verhaal..

Vol verwachting klopte ons hart, vorige week aan tafel bij de Ark. Hoe gaat het spel? Welke cadeaus ga ik krijgen? En vooral: hoe zal Bert reageren?

Met een groep PKPers hebben wij vorige week al pakjesavond gevierd, op onze eigen manier: PKPakjesavond! Voorafgaand was er al heel wat te regelen: cadeaus werden gekocht en ingepakt, dingen uit de kast getrokken en ingepakt, geld overgemaakt via tikkie en gedichten geschreven. Alle cadeaus werden op 1 stapel in het midden van een cirkel gelegd en toen begon het spel, dobbelen om de cadeaus!

Tijdens het dobbelen zitten Bert en Petra samen genietend mee te kijken. Bert is de beheerder van het wijkcentrum Ark en hij regelt er bijna alles! Zo regelt hij dat er eten is voor eenzame ouderen 1x per week, maar ook maandelijks een feestje voor kinderen is een vast item in de agenda. Dit doet hij bijna voor niets, al het geld wat binnen komt gaat terug de wijk in. Zo ook aankomende zondag, waar kinderen uit de wijk zich mogen aanmelden voor een sinterklaas evenement. Toen PKP daarvan hoorde begon er een idee te borrelen…

Terwijl er druk wordt gedobbeld en veel wordt gelachen om de maffe cadeaus gaat iedereen op z’n eigen manier om met het spel. De een gaat recht op het cadeau af dat hij wil, de ander geeft leuke cadeaus weg of ruilt een bellenblaas tegen een bellenblaas. Ook worden er ‘on the spot’ regels bij verzonnen, aangepast of geschrapt omdat het leuker is op een andere manier. Tijdens PKPakjesavond kon alles.

Na de eerste ronde was er een pauze om even op adem te komen. Deze pauze werd goed benut… Het was tijd om het bedrag bekend te maken! Het bedrag dat PKP heeft gegeven aan de Ark voor cadeaus aan de kinderen in plaats van te spenderen aan cadeaus voor elkaar. Om het gezellig te hebben, hoeven wij namelijk helemaal geen dure cadeaus te krijgen, we hebben elkaar en een leuk spel met kleine cadeautjes. Hierdoor ontstond het idee om de helft van het eigenlijke bedrag af te staan aan de Ark, en dit was een succes! Ook waren er zelfs mensen die er niet bij konden zijn, die hebben bijgedragen en er zo voor gezorgd hebben dat er genoeg chocoladeletters voor de kinderen gekocht konden worden.

Er werden tijdens de pauze ook gedichten voorgelezen, een persoonlijke noot die we graag bij PKP zien. Zelfs Bert kreeg een gedicht:

Bert

Bert, een man van mijn hart, zegt Sint
Lief voor ouderen en voor ieder kind
Wat hij doet hier voor de wijk
Is ongelofe-lijk!
Wat een zegen voor deze buurt dat jij er bent
Zo iemand waren ze nog niet eerder gewend
Al jarenlang alle dagen met al je tijd
Zorg je voor een boel gezelligheid
Steekje los en straks ook SOL
Maken de Ark op dinsdag vol
Fijn dat wij vanavond hier mogen spelen
Hiervoor willen wij jou deze letter toebedelen
Geniet ervan, je hebt het verdiend
Jij krijgt de status “PKP-vriend”!

Sint

Bert vertelde erg blij te zijn met de letters, het gedicht en natuurlijk het geld, maar ook was hij blij met ons als groep. Dat wij hem dit gunden en dat wij zoveel plezier konden hebben als hechte, gemengde groep kon hij erg waarderen.

Dat plezier was ook weer duidelijk te zien in de tweede ronde. Na een minion-rugzak, schaakbord of kraslot afgepakt te hebben ging een uur later het alarm af. Alles wat je op dat moment had was van jou. Echter mocht dit geruild worden en dat is gelijk wat (bijna) iedereen deed. Uiteindelijk had iedereen minimaal 2 ‘best wel’ leuke cadeautjes en konden we tevreden naar huis.

Zo bleek nog maar weer een keer: het maakt niet uit wat voor bedrag je uitgeeft of krijgt, het gaat uiteindelijk om elkaar, de gezelligheid en die lach op een ander z’n gezicht.