Over ondernemen, impact maken, dingen doen en realiseren. Dat was de PKP-dag van afgelopen vrijdag. En de dag heeft impact gemaakt. Waarom? Door de plek, de mensen, de verhalen en het doen.

We waren te gast bij de Cee-spot in Enschede. Een plek met een rijke historie, die kleurrijk vertelt over ondernemerschap. En over vakmanschap en meesterschap. De oude plek van Grolsch, destijds met een grote economische betekenis voor de regio. Nu met een regionale betekenis voor creativiteit en nieuw ondernemerschap. Niels van Mindt vertelde ons over de keuze die zij gemaakt hebben: werken aan dingen die ze zelf interessant vinden en die van waarde zijn. Bouwen aan een impactvol bedrijf. In een vier-stappenplan naar ondernemerschap:

  1. Praten, praten, praten. Vragen stellen, luisteren en weer vragen stellen. Ga erop uit. Bevraag iedereen, onderzoek de buitenwereld, leer mensen kennen en vertel over jezelf en wat jou bezig houdt. Hier ontstaan de verbindingen, de samenwerkingen en vooral: de goede ideeën!
  2. Wees pro-actief en maak plezier. Doe. Ga aan de slag. Ga spelen en uitproberen. Zet een eerste stap. Neem een initiatief. Ga oefenen op het trapveldje, waar je fouten mag maken en samen mag ontdekken hoe het werkt. En heb lol.
  3. Ontdek wat aanslaat. Wat werkt, wat werkt niet? Wat is effectief? Wat heeft een business case? Ontdek waar markt is en wat kan aanslaan, ecologisch, sociaal en economisch.
  4. Vertrouw op anderen. Wees niet bang om het niet te weten. Sterker nog, vertrouw op het niet-weten. Daarmee ga je weer vragen stellen, luisteren en praten. En ontdekken dat anderen jou kunnen helpen.

Henk Willem kon deze stappen direct vertalen naar het werk dat nu gedaan wordt in het vormen van de gebiedscoöperaties. In alle complexe vragen die hij hierin tegenkomt, helpen deze stappen bij het bepalen van de koers. En dan, over impact gesproken: wauw!

En wat is ondernemen met impact dan? Karen van De Impact Accountant heeft ons hierin meegenomen. De centrale vraag die we beantwoorden is: “Welk probleem los je op en wat is hiervan de impact?” Haar model hebben we toegepast op onze projecten. Hierin heb ik weer de kracht van het stellen van de juiste vragen ervaren. Door dit schema samen te doorlopen, ontstaat er echt een band met het doel van het project. Ik realiseerde me nog meer hoe belangrijk het werk is dat we doen in onze projecten, wat daar de impact en de waarde van is.

Dank jullie wel allemaal die deze dag mogelijk gemaakt hebben!

Geschreven door: Babette te Winkel