Afgelopen vrijdag was ik met Projectkompassie te gast bij TeamValue in Zwolle. Zij namen ons mee in de manier waarop zij de voortgang van teams inzichtelijk maken door te meten en te visualiseren. Dit doen zij door gebruik te maken van gamification.

Twee dingen zijn mij heel erg bijgebleven: Werken mag ook leuk zijn en alles wat aandacht krijgt groeit.

Volgens mij verliezen we veel te vaak uit het oog dat werken ook gewoon leuk mag zijn. En wat mij betreft zelfs moet zijn. Werk neemt over het algemeen een groot deel van het leven in beslag, dus het is niet alleen ‘werken om te leven’, maar werk is een wezenlijk onderdeel van het leven. Het kan dus maar beter leuk zijn! En wat is er nou leuker dan spelletjes spelen op je werk? Niet kinderachtig en zeker geen tijdverspilling, wel motiverend en inzicht verschaffend.

Gamification wordt steeds meer ingezet bij bedrijven om gedrag op een positieve manier te beïnvloeden. TeamValue gebruikt het om de voortgang van teams inzichtelijk te maken. Het neemt de oogkleppen weg die teams vaak hebben, waarbij ze de andere teams uit het oog verliezen. De game maakt namelijk voor iedereen inzichtelijk waar alle teams staan. Het is dus ook zichtbaar als een ander team het moeilijk heeft. Dat geeft de gelegenheid aan een goed presterend team om een ander team een helpende hand te bieden. Sterker nog, het voorste team kan niet eens winnen als hij de andere teams te ver achter zich heeft gelaten. Door onderlinge afhankelijkheden is het van belang dat alle teams de eindstreep halen. Er moet dus samengewerkt worden! Natuurlijk motiveert het ook om zo snel mogelijk de eindstreep te halen als team, want dat ziet ook iedereen en successen worden gevierd.

Voordat de voortgang van teams in kaart gebracht kan worden, moet eerst gedefinieerd worden aan de hand van welke meetinstrumenten de voortgang wordt bepaald. In de keuze van de juiste meetinstrumenten staat voorop dat alles wat aandacht krijgt groeit. De aandacht wordt gevestigd op dat wat gemeten wordt. Dit vraagt dus om een positieve benadering, het vieren van successen en gewenst gedrag meetbaar maken.

Geschreven door Thessa Boddenberg