Risico’s en conflicten.

Hè bah, dacht ik toen ik zag dat dit het thema van de PKP-dag was. Ik heb er niets mee. Conflicten vermijd ik en risico’s ook. Of ik ga risico’s juist aan zonder er al te veel bij na te denken. Als het leuk is en het goed voelt. Voor mij zit dat er vooral in dat ik het heerlijk vind om nog niet te weten wat de toekomst brengen zal.

Het viel op dat toen gevraagd werd in de groep wat onze associaties zijn bij de woorden risico’s en conflicten, bijna iedereen daar een negatieve lading aan gaf. Er werden termen geroepen als ‘probeer ik te vermijden’, ‘spanning’ en ‘problemen’. Bart Hamming leidde de workshop en liet ons een andere kant zien. ‘Verbinding zit in de beweging tussen de krachten’ was een van zijn uitspraken over conflicten. Door dus juist het conflict aan te gaan komt er beweging en ontstaat verbinding.
Op de weg terug naar huis dacht ik nog eens na over dat conflict vermijdende gedrag. Als er beweging en verbinding ontstaat door het aangaan van conflicten, verbind ik dan wel? Weten anderen dan eigenlijk wel wat ik echt wil? En krijg ik ook wel wat ik wil? Of vaar ik maar mee op de wil van anderen en pas ik me aan, alleen maar om dat conflict uit de weg te gaan? Dat is nog eens stof om over na te denken.

Balans is een woord dat mij altijd weer uitdaagt, want volgens mij is dat waar alles in het leven om draait. Niet dat er op elk moment balans moet zijn, juist in de uitschieters naar links of rechts leer je jezelf beter kennen wat mij betreft. Zo kun je het ene moment in je leven heel erg bezig zijn met wat je wilt en het andere moment veel meer met wat je denkt. Zo was ik ‘vroeger’ vooral bezig met wat er van mij werd verwacht, met wat ik dacht dat ik moest doen. Vervolgens sloeg de weegschaal om naar de andere kant, ik nam ontslag vanuit een vaste baan en koos uiteindelijk voor het ondernemerschap. Ik deed vooral wat ík wilde. En dan is het de kunst om balans te vinden, om dicht bij mezelf te komen en te blijven. Om te voelen wat goed is. Daar wil ik voor gaan.

Bedankt Bart, Dennis, Babette, Julius, Nienke, Lisa en Maureen voor het inspireren en delen tijdens de PKP dag!

Geschreven door Thessa Boddenberg