Heb jij je wel eens afgevraagd waarom we ons irriteren aan mensen?
Soms zijn we in staat om wat die ander doet van ons af te laten glijden en soms helemaal niet. In welke gevallen dat niet lukt, is voor iedereen anders. Het type gedrag waar jij je aan irriteert blijft vaak over jaren heen hetzelfde.
Het wil je iets zeggen.

Kan het zijn dat die persoon iets doet dat jij van jezelf niet mag? Iets dat jij door ervaringen uit het verleden niet vindt kunnen. Jij doet al die tijd zo je best om dat gedrag te onderdrukken en die persoon laat het gewoon zien. “Dat doe je toch niet!?! En ook al is dat zo… Ik wil toch niet worden zoals die persoon?”
Dat hoeft uiteraard niet. Het is wel de moeite waard om na te denken over het volgende.

Achter elk gedrag zit een kwaliteit. Pas als we een kwaliteit onderdrukken die we van nature in ons hebben, wordt de druk steeds hoger en komt het er uiteindelijk als een explosie uit. Overdreven en vervelend. Als jij de kwaliteit kan achterhalen van dat vervelende gedrag dat die persoon laat zien, dan weet jij wat jouw volgende stap is in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Veel mensen irriteren zich bijvoorbeeld aan egoïstische mensen. Wat is de kwaliteit van egoïsme? Voor jezelf zorgen en voor jezelf opkomen. Misschien is de volgende stap dan wel om meer voor jezelf op te komen.

Zo is deze logica te doorlopen voor elk vervelend gedrag. Sommige zijn moeilijker te koppelen aan een kwaliteit dan anderen.
Het is nogal een puzzel waar ik graag over nadenk en oplos voor mezelf en anderen.
Ieder puzzelstukje brengt een mooie ontdekkingstocht met veel geluksmomenten met zich mee.

Ga jij de uitdaging aan? Denk eens aan wat dit voor jou betekent.
Kom je er zelf niet uit? Zoek me gerust op. Via Projectkompassie of Intuïtief Inzicht.

Lieve groeten,
Linda Custers

 

In het kader van ons maandthema zelfreflectie heeft onze topper Linda Custers een blog geschreven. Bedankt Linda!